dimarts, 21 de desembre del 2010

El voluntariat del segle XXI

L’inici del mes de desembre ha estat marcat per la celebració, a Barcelona, del Congrés Internacional del Voluntariat. Aquesta trobada, coorganitzada entre la COCAT (Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya) i la xarxa internacional CCVIS (Coordinating Committee for International Voluntary Service), ha coincidit amb el Dia Internacional del Voluntariat (5 de desembre) i ha estat el tret de sortida per a la celebració de l’Any Europeu del Voluntariat (2011). Per tant, Catalunya ha tornat a ser pionera en aquesta mena d’iniciatives!
 
El Congrés celebrat a Catalunya ha estat un èxit de participació. Convé assenyalar que ha aplegat set xarxes internacionals i vuitanta organitzacions d’arreu del món −amb una presència molt rellevant d’entitats africanes i asiàtiques−, cosa que fa evident que l’esforç per avançar en la internacionalització ha estat notable. Durant els dies del congrés, el treball a la ciutat comtal i al Prat del Llobregat s’ha estructurat al voltant de diversos objectius: aprendre dels altres participants i ser font d’inspiració per a nous projectes, campanyes i programes existents; establir xarxa entre les diferents organitzacions internacionals; definir i construir els nous reptes i les noves estratègies globals del voluntariat internacional per als propers deu anys i, finalment, visualitzar el treball que duen a terme els voluntaris de Catalunya i al món.
 
Al mateix temps, el Congrés també ha ofert una doble oportunitat. En primer lloc, ha tornat a posar sobre la taula el fet que el voluntariat té una dimensió global i universal, per bé que encara hi hagi diferències en relació amb la presència a cada país. Així doncs, si consulteu l’Eurobaròmetre de la Comissió Europea (capítol 5) us adonareu que el 30% dels europeus fan tasques voluntàries, tot i que els ciutadans nòrdics (els principals Estats són els Països Baixos, Dinamarca i Suècia) són els que més temps hi destinen.
 
Tot i això, és una constant inapel•lable que massa sovint el voluntariat és considerat a tot arreu com una activitat exclusivament de suplència, que ofereix serveis que no podenser assumits per les administracions. En aquest sentit, un dels canvis pel qual advoquen els qui es dediquen al voluntariat és que volen ser considerats com un actor social més i, en conseqüència, que se’ls reconegués com a tals i tinguessin més suport. En segon lloc, durant el Congrés també es va abordar l’efecte que la crisi econòmica global ha tingut sobre el voluntariat. Segons els experts, el creixement de l’atur afavoreix un important increment del nombre de voluntaris en diverses organitzacions. Aquest fenomen ofereix la possibilitat de reforçar algunes activitats, alhora que també podrà ajudar a aproximar-se als Objectius del Mil•lenni que les Nacions Unides van fixar per al 2015 perquè aquest serà el gran repte dels propers cinc anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada