dissabte, 4 de juliol del 2009

L'ICIP inaugura la seva seu i comença a caminar

"La pau només pot durar allí on els drets humans són respectats i allí on els individus i les nacions són lliures". Són paraules del Dalai Lama, les quals poden ser una de les motivacions, altre altres, que van servir per inspirar, idear, projectar i, finalment, per fer néixer l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Aquest Institut fou creat pel Parlament a finals del 2007 com a desplegament de la Llei de Foment de la Pau, aprovada per la mateixa cambra anteriorment. Pels que encara no el coneguin prou, l'ICIP, és una entitat de dret públic, una institució pública però subjecte al dret privat, amb plena autonomia, independència i capacitat d'actuar en la recerca i la formació per la pau. Al mateix temps té capacitat per actuar sobre el terreny per actuar com a observador en el conflictes, alhora que en cerca la mediació i la transformació per arribar a la resolució pacífica dels enfrontaments de tota mena que es produeixen arreu del món. Neix fortament compromès perquè ha de retre comptes al Parlament i al Govern i, també, a la societat civil i al conjunt dels seus usuaris.

Vostès poden pensar que l'ICIP és un invent més, un altre, per treballar per la pau. Si ho volen veure així, no els duré pas la contrària, sobretot perquè estic convençuda que la consecució de la pau és cosa de tots. Però l'ICIP no és una entitat més, sinó que seguint l'estela de la tradició pacifista catalana ens planteja promoure noves línies de treball que només amb una institució d'aquesta mena, que combina públic i privat, són possibles. L'ICIP, doncs, vol acompanyar i compartir el camí de la lluita per la pau, la justícia i la solidaritat amb altres persones i entitats catalanes que ja fa anys que hi estan compromeses des de l'esfera pública, oferint el suport a les entitats i moviments socials que ja s'hi dedicaven. No en va, Catalunya és vista arreu del món com un viver d'iniciatives de pau i com un territori fortament compromès en la seva promoció.

Divendres passat, el president del Parlament, Ernest Benach, el conseller d'Interior i de Relacions Institucionals, Joan Saura, i el mateix president de l'ICIP, Rafael Grasa, van inaugurar la nova seu de l'ICIP al costat d'una munió d'entitats i persones que treballen per la pau. Una seu, situada a la Gran Via de les Corts Catalanes, 658, que vol ser un espai de treball i alhora un lloc obert on es puguin fer exposicions i mostres de persones implicades en la promoció de la pau.

En fi, tal com deia Alice Walker "la pau anirà allà on sigui sincerament convidada". Doncs bé, amb la posada en marxa de l'ICIP, Catalunya deixa clar que la pau hi és benvinguda i que, a més, vol ser portadora d'una bandera blanca de pau a tots els confins del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada