divendres, 21 d’agost del 2009

Lockerbie, Escòcia i la justícia

Una de les notícies de l'estiu, almenys al Regne Unit, és l'alliberament del pres Abdelbaset al-Megrabi. Vostès deuen recordar que aquest senyor fou el responsable de l'atemptat terrorista de fa vint anys contra l'avió de la Pan-Am que va caure sobre la població de Lockerbie, a Escòcia.
L'alliberament-deportació que va tenir lloc ahir ha estat possible perquè el secretari de Justícia escocés ha decidit fer cas del diagnòstic mèdic segons el qual el pres pateix un càncer de pròstata en fase terminal i que l'esperança de vida és de només tres mesos. Segons l'actual llei escocesa, un malalt en fase terminal pot ser alliberat i gaudir, així, dels seus darrers dies de vida a casa. Aquest fet, que aparentment sembla molt innocent, ha provocat una important crisi política entre Escòcia i el govern de Londres i potser també entre el Regne Unit i els Estats Units. No s'oblidin que la majoria de les víctimes eren americanes i, esclar, el seu president ja ha afirmat que és un error retornar el pres a Líbia.
El fet important i remarcable -més enllà del que cadascú pugui pensar amb relació a l'alliberament d'un malalt terminal-, és que ha estat alliberat per la justícia escocesa. Fou jutjat en territori escocès, per la justícia escocesa i és aquesta la que ara té la competència de decidir sobre el seu futur. Precisament, l'anunci de l'alliberament que va fer el secretari escocès de justícia, el Sr. Kenny MacAskill, recolza en una figura jurídica, l'acte de compassió, prevista per la jurisprudència escocesa.
Molt sovint, des de Catalunya parlem d'Escòcia com un model a seguir perquè des de fa anys hem entès que Escòcia podia ser un dels pobles europeus que assolís la independència en més o menys poc temps. Segurament, serà així. Però, fixin-se bé, avui dia Escòcia ja pot prendre decisions de forma independent del Regne Unit. I això és així perquè gaudeixen d'unes competències com a autonomia que els permeten governar i prendre decisions d'una manera molt àmplia. El cas Lockerbie n'és un exemple. En fi, vostès poden estar d'acord o no amb la decisió presa pels escocesos, però, al capdavall, i això no és discutible, és una decisió presa per la justícia i el govern escocesos. Així sí es pot fer política i governar per, finalment, construir la independència!

2 comentaris:

  1. ei! Mònica vaig llegir la noticia i amb va deixar un regust a cremat, a totes parts del món couen faves i fan disbarats. Bon dia.

    ResponElimina
  2. ei! Mònica vaig llegir la noticia i amb va deixar un regust a cremat, a totes parts del món couen faves i fan disbarats

    ResponElimina