divendres, 25 de febrer del 2011

"Incluída ETA"

“Incluída ETA”. Aquesta és la frase de la setmana: la que les autoritats espanyoles havien reclamat durant anys i panys a l’esquerra abertzale i que Batasuna (i les altres marques blanques) havien evitat de pronunciar sempre. Ara, però, amb la presentació de Sortu (que significa brotar) s’obre una nova oportunitat. Segons expliquen els promotors, el nou partit és un punt d’inflexió en la recerca de la pau i de la democràcia al País Basc. També és una clara declaració d’intencions: Sortu deplora la violència, incloent-hi explícitament la violència d’ETA. Ai las, quina desgràcia! —deuen pensar els que viuen de la confrontació. El pas endavant de Sortu és, doncs important. Per tant, crec que el gest de l’esquerra abertzale ja no té retorn, cosa que hauria de contribuir a facilitar la legalització de cara a les properes eleccions del 22 de maig. Tanmateix, caldrà veure quina serà la resposta de les autoritats espanyoles, perquè ara la pilota és al seu camp.

Per què dic això? Doncs perquè la política del País Basc està condicionada per moltes variables que cal tenir en compte. N’enumeraré tres. En primer lloc, les potencials argúcies de l’aparell de l’estat i dels jutges espanyols: vull entendre que si els promotors del partit ja han dit amb totes les lletres que estan en contra de la violència, no hauria d’haver-hi cap impediment per legalitzar Sortu. Si no fos així i, per tant, si algun jutge troba alguna excusa per no legalitzar el nou partit, arribaré a la conclusió que l’estat actua en contra de les idees, que en aquest cas vol dir en contra de l’existència d’un fort corrent independentista democràtic. En segon lloc, si es produeix la legalització i Sortu es presenta a les eleccions, el procés de pau haurà de continuar i, per tant, tots els actors socials, culturals i polítics del País Basc, incloent-hi el govern i el govern espanyol, hauran de posar les bases per a la resolució d’aquest conflicte. La reparació a totes les víctimes, la reconciliació, l’apropament dels presos i la solució dialogada seran cabdals per poder avançar cap a la pau amb garanties. I en tercer lloc, un avís per a navegants: un cop s’hagin celebrat les eleccions municipals, entrarem en la precampanya de les eleccions al Congrés dels Diputats. Llavors, la temptació del PSOE i del PP d’utilitzar una altra vegada el conflicte basc per treure’n rèdits electorals serà molt forta.
 
En fi, de debò que espero i anhelo que el gir que s’ha produït aquesta setmana en l’esquerra abertzale porti el País Basc fins a la pau definitiva. L’estació d’arribada encara és lluny però ara ja s’ha fet un trosset més del camí que toca.

Article publicat a elsingulardigital.cat, 11.02.2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada